31 d'octubre de 2018 Editor Apadrina un tub

Una quarantena de persones participen a la visita-concert a La Selva del Camp organitzada per l’orgue de Valls

  • L’acte va comptar amb una explicació pedagògica sobre l’instrument i amb un concert comentat a càrrec de l’organista Josep Mateu

Una quarantena de persones es van agrupar divendres passat al vespre a l’església de Sant Andreu de La Selva del Camp per participar en una de les primeres activitats obertes organitzades per la Comissió ciutadana de l’orgue de Valls. L’acte, que va començar puntual a les 19.30h, va comptar amb les explicacions tècniques sobre el funcionament d’aquesta tipologia d’instruments. L’exposició va anar acompanyada de la projecció de diversos materials fotogràfics i audiovisuals que van permetre que els assistents entenguessin, de manera molt més clara, les diferents parts i mecanismes que permeten fer sonar un orgue.

Tot seguit, l’organista Josep Mateu va oferir un concert comentat amb el propi orgue de la parròquia. S’hi van poder escoltar peces tan conegudes com la «Tocata i fuga en re menor» de Johann Sebastian Bach o l’icònic «Toc de castells», que cada nit de Sant Joan és interpretat a l’església vallenca durant la celebració del ritual de la Nit de Completes. Les explicacions també van permetre conèixer la sonoritat dels orgues en diversos períodes de la història musical. Els comentaris de l’organista es van poder seguir des de la nau del temple mitjançant una retransmissió en directe, projectada en pantalla, on s’emetien les explicacions fetes des de la cadireta de l’instrument, que en el cas de La Selva del Camp està ubicat en una tribuna en un dels laterals del temple.

A l’acte hi van participar tant padrins de l’orgue vallenc com d’altres persones interessades en el projecte i va permetre a la Comissió ciutadana de l’orgue de Valls conèixer representants de l’associació homòloga dels Amics de l’Orgue de La Selva del Camp, entitat que té entre els seus objectius el foment de la cultura d’orgue entre els selvatans, la cura i el bon manteniment de l’instrument, l’organització de concerts i recitals o la coordinació d’activitats amb la resta d’entitats musicals de la vila, entre d’altres.

La Comissió ciutadana de l’orgue de Valls valora molt positivament el desenvolupament de l’activitat i ja treballa en la realització dels propers actes; que més enllà de difondre la tasca i el projecte de recuperació, també busquen fer realitat nous padrins i padrines de l’instrument.