Nou orgue

Un instrument amb caràcter vallenc

Un nou orgue per a la ciutat de Valls

El projecte de recuperació de l’orgue de la ciutat de Valls ha estat impulsat per una comissió ciutadana integrada per entitats, associacions i agents culturals i musicals (corals, escoles de música i l’associació Amics de la Música), juntament amb la Parròquia de Sant Joan, la Fundació Ciutat de Valls i els Vallencs Fora Vila, amb el suport de l’Ajuntament de Valls i de la Diputació de Tarragona. La comissió de l’orgue de Valls vol recuperar aquest important instrument per al patrimoni i la cultura locals, per posar-lo al servei de la ciutat en concerts, actes culturals i litúrgics; així com promoure’n el seu aprenentatge entre els més joves i els estudiosos de l’instrument.

La verticalitat de Valls: El campanar de Sant Joan i les colles castelleres

Si alguna cosa definirà el futur orgue de Valls és la seva verticalitat, clarament inspirada en la nostra ciutat, i és que, com ja se sap, a Valls ens agrada mirar al cel. Al peu del campanar més alt de Catalunya, aquest instrument serà també el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa i comptarà amb uns 1.300 tubs en disposició vertical, que simularan tres grans torres: la central i més destacada en alçada emularà el propi campanar vallenc, mentre que les dues torres laterals estaran inspirades en les construccions castelleres de les dues colles dels Xiquets de Valls. Així mateix, tots els tubs de la façana estaran ordenats en corones simulant la forma d’una pinya castellera. L’alçada total de l’instrument serà de 14,7 metres amb façana lliure i amb una sonoritat pròpia; i reunirà amb equilibri les sonoritats barroques i romàntiques, esdevenint un instrument versàtil quant a la interpretació de la literatura musical de les diferents èpoques. Tot fent honor a una altra tradició vallenca, l’orgue disposarà d’una singularitat destacada: un registre de gralla que oferirà una nova sonoritat enèrgica, brillant i rodona.

El projecte de recuperació de l’orgue de Valls va ser exposat al ple de la Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, fòrum on va obtenir el suport dels membres patrons.

Finançament del projecte

Entès com un projecte de ciutat amb la importància destacada per al patrimoni i la cultura vallencs, la recuperació de l’orgue de Valls compta amb el suport en el finançament de l’Ajuntament de Valls i la Diputació de Tarragona, així com una important part destinada als mecenatges i apadrinaments de tubs. Amb un pressupost total de 650.000€, preu final inclosa la seva instal·lació i campanya de difusió, una tercera part del projecte es farà realitat a partir de les aportacions de particulars, famílies, entitats i empreses que vulguin sumar-s’hi. Les altres dues terceres parts seran finançades amb el suport econòmic de les administracions. La suma de complicitats diverses és un dels grans actius del projecte, que a data d’avui ja reuneix nombroses aportacions i suports, i que vol ser instrument al servei de la ciutat i de les seves entitats patrimonials, culturals i musicals.

L’ofici d’orguener i el taller Gerhard Grenzing

Tal com fa segles els grans mestres orgueners arribaven a casa nostra provinents del nord d’Europa, Gerhard Grenzing es va establir a Catalunya ara fa 46 anys per tenir cura del llegat cultural dels orgues dels Països Catalans, tasca començada a Mallorca. Després de crear, amb la confiança d’un equip format per 18 professionals vinguts d’arreu del món, més de 150 instruments nous en tres continents, és el seu desig aportar una llarga experiència i nous valors per a l’enriquiment de la cultura organística del país.

El taller de Gerhard Grenzing a El Papiol, al Baix Llobregat, és un dels centres de creació d’orgues més prestigiosos del món, lloc on es desenvolupa aquest ofici antic i alhora desconegut, tot compaginant les tècniques modernes del present amb l’acurat treball artesà i ancestral, que ja havia estat profundament arrelat a Catalunya, país amb una important tradició organística al llarg dels segles. L’equip de Grenzing ha treballat en el projecte de recuperació de l’orgue de la ciutat de Valls i serà el responsable de la construcció i execució del projecte.

La recuperació de l'orgue de Valls

Amb la vista posada a les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela de 2021, la comissió ciutadana per a la recuperació de l’orgue de Valls presenta la campanya de mecenatge titulada “Apadrina un tub!”.

La iniciativa l’impulsa una comissió ciutadana formada per entitats, associacions i agents culturals i musicals (corals, escoles de música i l’Associació

Amics de la Música), juntament amb la Parròquia de Sant Joan, la Fundació Ciutat de Valls i els Vallencs de Fora Vila, amb el suport de l’Ajuntament i de la Diputació de Tarragona. L’objectiu: que l’orgue serveixi a la ciutat en l’activitat cultural, musical i litúrgica, així com en l’ensenyament d’aquest instrument especialment valuós per la cultura i el patrimoni locals.

EL FÍSIC DE L’ORGUE

L’orgue de Valls a l’església de Sant Joan destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa. Els 1.300 tubs en disposició vertical simularan tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls. A més, tots els tubs de la façana estaran ordenats en corones, en una disposició que simularà la forma d’una pinya castellera.

EL SO DE L’ORGUE 

L’orgue tindrà també una sonoritat singular i ben vallenca. D’aquesta manera, reunirà amb equilibri sonoritats barroques i romàntiques que el convertirà en un instrument versàtil per a la interpretació de la literatura musical de les diferents èpoques, però a més, tot fent honor a la tradició vallenca, l’orgue disposarà d’un registre especial de gralla fet amb ressonadors tornejats en fusta de noguera. Això farà de l’orgue un instrument únic, amb una nova sonoritat enèrgica i brillant.

EL DISSENY DE L’ORGUE

El disseny ha anat a càrrec del mestre orguener d’origen germànic Gerhard Grenzing, establert a Catalunya fa 46 anys des d’on ha destacat per tenir cura del llegat cultural dels orgues dels Països Catalans. El taller de Grenzing al Papiol és un dels centres de creació d’orgues més prestigiosos del món, lloc on desenvolupa aquest ofici antic i alhora desconegut combinant el treball artesà d’un ofici ancestral amb les tècniques modernes actuals (Veure el dossier per més informació sobre l’orgue).

LA FITA DE L’ORGUE

Valls es posa, doncs, com a fita per al 2021 recuperar l’orgue de Sant Joan, instrument construït a finals del segle XVI que va desaparèixer el 1936 durant la Guerra Civil. Durant els seus prop de quatre-cents anys de vida l’orgue va arribar a ser un dels millors de Catalunya, sobretot després que el 1767 l’orguener suís que vivia a Valls, Lluís Scherrer, en va fer una completa recomposició i en va ampliar els registres musicals.

Participa a la campanya de mecenatge.

ENLLAÇOS

Ajuntament de Valls. L’orgue de Valls destacarà per la seva alçada i verticalitat i tindrà 1.300 tubs [en línia] Valls, 2018
http://www.valls.cat/noticies/3064-l-orgue-de-valls-destacara-per-la-seva-alcada-i-verticalitat-i-tindra-1-300-tubs

Ajuntament de Valls. Apadrina un tub: campanya de mecenatge per l’orgue de Valls [en línia] Valls, 2018
https://www.valls.cat/noticies/3333-campanya-de-mecenatge-per-l-orgue-de-valls

Diari més digital. Ja es pot apadrinar un tub de l’orgue de Valls [en línia] Camp de Tarragona, 2018
https://www.diarimes.com/noticies/camp_tarragona/2018/02/06/apadrina_tub_orgue_valls_33055_1093.html

Ajuntament de Valls. L’orgue de Valls ja compta amb més de 50 tubs apadrinats i 50.000€ en aportacions en menys de dos mesos [en línia] Valls, 2018
http://www.valls.cat/noticies/3355-l-orgue-de-valls-ja-compta-amb-mes-de-50-tubs-apadrinats-i-50-000-en-aportacions-en-menys-de-dos-mesos

Saray Murillo. L’orgue de Valls ja compta amb 50.000€ en aportacions. Valls radio ciutat. [en línia] 2018
http://valls.radiociutat.com/2018/03/19/lorgue-de-valls-ja-compta-amb-50-000e-en-aportacions/

Redacció InfoCamp. Campanya de mecenatge i apadrinament de tubs per recuperar l’orgue de Valls. InfoCamp. [en línia] 2018
https://infocamp.cat/arxiu-seccio-patrimoni/item/17277-campanya-de-mecenatge-i-apadrinament-de-tubs-per-recuperar-l-orgue-de-valls

Redacció TarragonaDigital. «Valls viu la Moda» participarà en el projecte de recuperació de l’orgue de Valls. TarragonaDigital. [en línia] 2018
https://tarragonadigital.com/alt-camp/valls-viu-moda-participara-projecte-recuperacio-orgue

Redacció PortalNou. La campanya de mecenatge del nou orgue de Valls ja compta amb 50 tubs apadrinats. El Portal Nou. [en línia] 2018
https://elportalnou.blogspot.com/2018/03/la-campanya-de-mecenatge-del-nou-orgue.html

Alba Tudó. Objectiu: tenir un orgue a l’església de Sant Joan de Valls. Diari de Tarragona. [en línia] 2018
https://www.diaridetarragona.com/tarragona/Objectiu-tenir-un-orgue-a-lesglesia-de-Sant-Joan-de-Valls-20180318-0036.html

Redacció Tac12. La campanya per l’orgue de Sant Joan de Valls supera els 100.000 euros  Tac12. [en línia] 2018
https://www.tac12.tv/valls/arxiu-valls/item/3659-la-campanya-per-l-orgue-de-sany-joan-supera-els-100-000-euros

FONT: Redacció de Tarragona Digital. L’orgue de Valls supera els 150.000 euros en aportacions populars i uns 145 tubs apadrinats. Tarragona Digital. [en línia] 2018.
https://tarragonadigital.com/alt-camp/orgue-valls-campanya

Impulsen el projecte

Amb el suport de