L’orgue de Valls a l’església de Sant Joan destacarà per la seva verticalitat i alçada de 14,7 metres que el convertirà en el més alt d’entre tots els que existeixen sense moble a Europa. Els 1.300 tubs en disposició vertical simularan tres grans torres: una de central i més destacada que recordarà el campanar de Sant Joan, el més alt de Catalunya, i dues torres laterals inspirades en les construccions de les dues colles dels Xiquets de Valls. A més, tots els tubs de la façana estaran ordenats en corones, en una disposició que simularà la forma d’una pinya castellera.
L’orgue tindrà també una sonoritat singular i ben vallenca. D’aquesta manera, reunirà amb equilibri sonoritats barroques i romàntiques que el convertirà en un instrument versàtil per a la interpretació de la literatura musical de les diferents èpoques, però a més, tot fent honor a la tradició vallenca, l’orgue disposarà d’un registre especial de gralla fet amb ressonadors tornejats en fusta de noguera. Això farà de l’orgue un instrument únic, amb una nova sonoritat enèrgica i brillant.
El disseny ha anat a càrrec del mestre orguener d’origen germànic Gerhard Grenzing, establert a Catalunya fa 46 anys des d’on ha destacat per tenir cura del llegat cultural dels orgues dels Països Catalans. El taller de Grenzing al Papiol és un dels centres de creació d’orgues més prestigiosos del món, lloc on desenvolupa aquest ofici antic i alhora desconegut combinant el treball artesà d’un ofici ancestral amb les tècniques modernes actuals (>> Més informació sobre l’orgue).
Valls es posa, doncs, com a fita per al 2021 recuperar l’orgue de Sant Joan, instrument construït a finals del segle XVI que va desaparèixer el 1936 durant la Guerra Civil. Durant els seus prop de quatre-cents anys de vida l’orgue va arribar a ser un dels millors de Catalunya, sobretot després que el 1767 l’orguener suís que vivia a Valls, Lluís Scherrer, en va fer una completa recomposició i en va ampliar els registres musicals.
Campanya de mecenatge
El projecte de recuperació de l’orgue es va activar ara fa dos anys, després de ser presentat a la Fundació de les Festes Decennals de la Candela, amb l’objectiu de finalitzar el projecte coincidint precisament amb les Decennals de 2021. A l’acte d’avui, representants de la comissió ciutadana com Jordi París, Joan Màndoli, el rector de Sant Joan, Joan Àguila, el regidor de Cultura, Marc Ayala, i el diputat a la Diputació de Tarragona Mateu Montserrat han donat el tret de sortida a la campanya de mecenatge d’apadrinament de tubs de l’orgue, pensada perquè tothom que vulgui hi pugui participar.
Així, les aportacions s’han fixat a partir de 25 euros a l’any, amb un compromís de quatre anys, que ajudaran a finançar un projecte valorat en 600.000 euros. Amb aquesta quantitat es podrà apadrinar un tub petit interior (100 euros a repartir en quatre aportacions anuals) i, a canvi, es lliurarà al mecenes un diploma d’apadrinament i el seu nom figurarà en el llistat de tots els padrins del nou instrument que s’inclourà dins l’instrument com una càpsula del temps. Per als tubs mitjans i grans de l’interior de l’orgue s’ha establert una aportació de 300 i 500 euros respectivament.
Per als tubs de façana, a més del diploma d’apadrinament i de figurar al llistat de padrins, el nom del mecenes serà gravat a l’exterior del mateix tub. Per aquests tubs de façana s’han fixat les següents aportacions: 1.600 euros per als tubs petits situats entre torres; 3.000 per als tubs mitjans de les dues torres laterals; 5.000 per als tubs grans de la torre central; 12.000 per als tubs per a grans mecenes; i 25.000 euros per als tubs per a empreses col·laboradores.
FONT: Ajuntament de Valls. L’orgue de Valls destacarà per la seva alçada i verticalitat i tindrà 1.300 tubs. [en línia] 2018
https://www.valls.cat/noticies/3064-l-orgue-de-valls-destacara-per-la-seva-alcada-i-verticalitat-i-tindra-1-300-tubs