- La seva germana, Ma Carme Cardó Soler, ha formalitzat aquest matí l’apadrinament del tub, que serà un dels principals de la façana del futur instrument, previst inaugurar el 2021
L’església de Sant Joan de Valls ha acollit aquest matí la formalització de l’apadrinament d’un nou tub del futur orgue de la ciutat. Ma Carme Cardó Soler, germana de la desapareguda Josefina Cardó, ha formalitzat, amb la Comissió ciutadana de l’orgue de la ciutat, l’apadrinament d’un dels tubs principals de la façana, en memòria seva. En concret, es tractarà d’uns dels tubs destacats de la façana de l’instrument, que ha estat apadrinat amb una donació de 12.000€.
La Comissió ciutadana de l’orgue agraeix el gest de la família amb l’apadrinament d’aquest important tub i vol posar en valor el gest de la Ma Carme, germana de la Josefina, per mantenir viu el llegat i l’esperit de col·laboració i contribució amb la vida cultural i cívica de la ciutat que tant va definir la vida de la Josefina i que la família vol mantenir viu. La comissió també vol agrair-li haver-se sumat a la campanya per fer realitat el projecte.
Aquest apadrinament és un dels més destacats, junts amb altres mecenes que ja han formalitzat els seus apadrinaments, d’entre tots el que ja ha fet realitat la campanya que va iniciar-se pels volts de la Candela d’enguany. El grup de treball espera seguir sumant suports i apadrinaments pel projecte de cara als propers mesos i durant aquest primer any.
Josefina Cardó
Josefina Cardó (El Vendrell, 1921 – Valls, 2017) va treballar a favor de la llengua i l’educació al llarg de tota la seva vida, exercint un vallenquisme sincer i constant, que la va dur a treballar des de l’escoltisme o amb cursos clandestins de català, entre molts altres àmbits.
Josefina Cardó va estudiar Magisteri i Filosofia i Lletres, doctorant-se en història amb la tesi doctoral L’evolució dels conreus del Camp de Tarragona a partir del segle XVIII, publicada per l’Institut d’Estudis Vallencs. En crear-se l’Institut Laboral de Valls l’any 1952, va aconseguir-hi una plaça de Geografia i Història. D’aquesta manera es va instal·lar a Valls com a professora d’història, des d’on va capgirar la manera d’explicar Catalunya als seus alumnes, sempre des d’una òptica compromesa, pròpia i diferenciada; posant en valor la seva dimensió nacional.
La passió pel país la portà també a l’ensenyament del català. Així, a partir del 1962, Josefina Cardó va convertir-se en una atrevida activista en favor de la llengua catalana des de la clandestinitat. Va organitzar i impartir diversos cursos als locals d’Acció Catòlica, així com classes voluntàries, per correspondència a través d’Òmnium Cultural o amb la Diputació de Tarragona.
Gràcies a la seva tasca i compromís, molts vallencs van aprendre a llegir i escriure en català, en moments de prohibició i clandestinitat. Una altra tasca al servei de l’educació dels més joves que va emprendre fou l’escoltisme. Entusiasta del país, dels joves, de l’educació i de la llengua, va dedicar hores i esforços al projecte de l’escoltisme vallenc, essent Cap de l’Agrupament de Noies Guies de Valls i, més endavant, comissària diocesana.
La ciutat de Valls li va atorgar el Títol de Reconeixement de la Ciutat l’any 2010, posant en relleu els seus valors de patriotisme, vocació de servei des de l’ensenyament i l’educació, així com el seu compromís amb la ciutat i el país des de la clandestinitat, l’inconformisme, la influència en les generacions joves i la constància des de la discreció.